Società Agricola Giuseppe Sedilesu & C.

Sedilesu dynastiet

I slutningen af 1970’erne købte Giuseppe og Grazia Sedilesu den første hektar med vin, som de dyrkede med hjælp fra deres tre sønner. Gennem årene er vingården blevet udvidet, så den i dag omfatter 10 hektar med Cannonau og små områder med en lokal hvid drue kaldet Granazza.

Mamoiada ligger 650 m.o.h. omgivet af vinmarker i midten af det område, der kaldes Barbagia, dvs. det område, som besættelsesmagterne Karthago og Rom aldrig fik kontrol med. Byen er især kendt for sine sorte træmasker, der stammer fra et førkristent karnevalsritual, hvor de bæres af ”mamuthones”, mænd klædt i fåreskind og med en stor bunke af fåre- og kobjælder på ryggen.

Cannonau fra Mamoiada har en lang tradition og er meget velrenommeret på Sardinien. Lerjorden i området er med til at give den en mineralsk karakter og blødere struktur, der får dem til at skille sig ud fra anden Cannonau. Sedilesu producerer vin i respekt for denne tradition. Vinen presses kun let, og fermenteres med naturligt forekommende gær i op til 25 dage for at udtrække al frugten. Vinen filtreres ikke eller kun let, før den aftappes på flasker. Resultatet er vine med et meget lavt svovlindhold.

Kerneproduktet er 100% Cannonau-vine. Flagskibet er Mamuthone, en vin af høj kvalitet. På yngre stokke laves der Sartiu. Udvalgte år produceres en eller flere af tre riserva-varianter: Ballu Tundu, Grazia og topvinen, der blot kaldes Riserva. Sedilesu producere også vine på Granazza, nemlig Perda Pintà, som med fadlagring får et nærmest hedvinsagtigt præg, samt i de senere år em ordinær hvidvin.

Sedilesus vine har i de senere år fået stor anerkendelse på Sardinien for sin høje kvalitet, men vinene er stadig på vej til at blive opdaget på det italienske fastland og  udlandet.