Cantina Oliena

Cantina Oliena med Corrasi i baggrunden

Oliena er en traditionel hyrde- og landbrugsby, som der ligger mange i omegnen af provinshovedstaden Nuoro. Den ligger i ly af bjerget Corrasi, det højeste bjerg i det store bjergsystem Supramonte, der med sine lodrette kalkklipper, dybe kløfter og kilometerlange underjordiske grotter udgør et nærmest uoverstigeligt fæstningsværk ud mod havet på den midterste del af østkysten på Sardinien.

Oliena er et af de klassiske områder for dyrkning af Cannonau. Oprindeligt var det Jesuitterne, der satte dyrkningen af Cannonau i system omkring Oliena. Cantina Sociale i Oliena blev dannet i 1950 med henblik på at dyrke og udbrede Cannonau-druen i området omkring byen, hvor den sandede jord og det tørre klima giver perfekte betingelser. Historisk har kooperativet i Oliena været den mest kendte producent af Cannonau-vine. Tilbage i tiden er der historier om meget langtlevende vine med en alkoholstyrke på 15-16%.

Efterhånden er en del af medlemmerne af kooperativet gået solo. På trods af dette fortsætter Cantina Oliena med at producere Cannonau i klassisk stil og fastholder sit høje kvalitetsniveau stabilt over tid.

Der produceres tre typer 100% Cannonau: den ordinære Nepente, Nepente Classico samt Nepente Riserva, kaldet Corrasi. Læs om historien bag navnet Nepente her. Derudover produceres der en Cannonau Passito samt den friske Lanaitto (80% Cannonau). I perioder laves der en rosé på Cannonau, og senest er der kommet en hvid Cannonau på markedet. Endelig markedsføres der også grappa lavet på egne druer.