Tenute Dettori
Dettori-familiens vingård blev grundlagt i slutningen af 1800-tallet, og der findes stadig vinstokke helt tilbage fra grundlæggelsenden. Gården drives nu af 3. og 4. generation, Paolo og Alessandro Dettori, som ser det som deres pligt og mission i livet at lave vine, der afspejler egnens landskab, klima og tradition. I 2000 besluttede de at tappe vinen på flasker for første gang.
Tenute Dettori ligger i Badde Nigolosu, nord for Sennori på det nordlige Sardinien. Terrænnet er bakket og skråner ned mod Asinarabugten. Jorden er kalkholdig, klimaet er solrigt og præget af Mistralen, en kraftig nordenvind fra havet. De salte briser beskytter vinplanterne mod sygdomme og er med til at tørre og koncentrere druerne. Alle druer dyrkes “ad alberello”.
Ambitionen er at transformere druerne med et minimum af bearbejdning for at fremhæve druen så rent og klart som muligt. Der ligger også en økologisk tankegang bag dette. Således benytter Dettori ikke bekæmpelsesmidler. Druerne håndplukkes tidligt om morgenen og transporteres i små bokse ind til et stålbord foran den beskedne vinkælder, hvor de sorteres i hånden. Reglen er, at de skal være i proces senest 4 timer efter høsten. Druerne presses ikke, kun de øverstes pres på de nederste udnyttes kombineret med omrøring ind i mellem. De hvide vine lægges i termoregulerede ståltanke, mens de røde opbevares i cementbeholdere. Der tilsættes ikke gær, kun naturlige gærforekomster udnyttes. Vinene filtreres heller ikke, og de hældes på flasker i hånden uden pumpning. I alt produceres der kun ca. 45.000 flasker pr. år.
Dettoris filosofi har fået dem til at fravælge DOC-denominationen, fordi reglerne efter deres opfattelse er for stramme – bl.a. stilles der for Cannonau krav om lagring på træfade, hvilket for dem er i modstrid med filosofien om at lade landskabet tale selv. Det er også mod traditionen. Det siges, at når ældre mennesker på Sardinien smager vin, der har været fadlagret, tror de den er dårlig. I stedet giver Dettori vinene prædikatet Romangia IGT.
Romangia er navnet på et distrikt, der omfatter kommunerne Castelsardo, Osilo, Sennori, Sorso og Valledoria. Navnet hentyder til, at dette område var “romaniseret” og beboet af romere og sardere med kontakt til romerne, i modsætning til Barbaria eller Barbagia i bjergegnene længere sydpå, hvor romerne ikke havde kontrol. Det er formentlig romerne, der satte vindyrkningen i Romangia i system.
Dettoris hovedindsats drejer sig om at producere Cannonau. Traditionelt har Cannonau fra Sennori haft en meget høj alkoholprocent, og Dettori giver mulighed for at opleve Cannonau, som den var engang: krævende vin med højt alkoholindhold, som øen selv på en gang begejstrende og vanskeligt tilgængelig.
Der produceres tre varianter af Cannonau, der adskiller sig ved alderen af vinstokkene: Tuderi, der laves på de yngste stokke, som dog stadig er ca. 50 år gamle; Tenores, hvor stokkene er ca. 80 år gamle; og topvinen Dettori af de ldste stokke, som er over 100 år gamle.
Dettori producerer imidlertid også andre vine, herunder rødvine på druerne Monica og Pascale, og hvidvine på henholdsvis Vermentino og Moscato. Også her skiller vinene sig ud ved deres kraftige, klare og rene smag af druen.
Dettori har som nævnt altid, pr. tradition, arbejdet efter økologiske principper, men de er nu blevet certificeret som både økologisk og biodynamisk producent.